Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
29 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
27 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Mei 2024 
(0) 
25 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Mei 2024 
(0) 
23 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(2) 
22 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
07 Mei 2024 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
06 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(2) 
(4) 
(0) 
04 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
03 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
02 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
Tales of Kenzera: Zau
Sand Land
Gamed Gamekalender Mei 2024
Stellar Blade
Preview:

Grand Theft Auto V


Door Rene Groen op 23-07-2013 om 08:57
Bron: Gamed

Het zijn twee onderwerpen die de game-industrie bezig houden: de nieuwe generatie spelcomputers en Grand Theft Auto V. Rockstars nieuwste game is voor velen één van de laatste titels of mogelijk zelfs dé laatste titel die ze aan zullen schaffen voor hun PlayStation 3 of Xbox 360. Met de naderende release is het de hoogste tijd om eens dieper in te gaan op wat komen zal.

Eén van de grootste verschillen ten opzichte van eerdere games uit de franchise is dat we ditmaal niet één, maar drie hoofdkarakters onder de knoppen krijgen. Michael heeft een verleden, hij was namelijk ooit een succesvol bankovervaller totdat hij een deal kreeg aangeboden door de Federal Investigation Bureau. Hij ging akkoord met deze getuigenbescherming en leeft sindsdien met zijn vrouw Amanda en kinderen Tracy en Jimmy in Rockfords Hills. Het is juist dit burgerlijke leven waar hij al snel genoeg van krijgt, zo geeft zijn vrouw vooral zijn geld uit en halen zijn kinderen hem het bloed onder de nagels vandaan. Hij verlangt dan ook terug naar zijn vorige leven, van waaruit hij ook het tweede karakter Trevor kent. Samen overvielen ze regelmatig banken, echter is Trevor niet zozeer bekend als bankovervaller, maar vooral als gestoorde, drugsgebruikende ex-militair die in een trailer woont. Door een gebeurtenis, mogelijk de getuigenbescherming, ontstond er echter een breuk in de relatie tussen de twee.


Het laatste karakter is Franklin, een man die opgroeide zonder familie, geld of educatie om op terug te vallen. Het resulteerde al snel in een leven op straat, waarbij hij zijn geld verdiende door drugs te verkopen. Het bleek slechts een opstapje te zijn, zo komt hij voor de Armeense gangster Simeon Yetarian te werken. De man bezit een autodealer, maar houdt er wel zijn eigen strategie op na. Zijn luxe auto’s worden verkocht aan mensen die zich dit eigenlijk niet kunnen veroorloven, waarna Franklin wordt ingezet om de auto’s terug te vorderen. Het lijkt slechts een stap binnen zijn carrière te zijn, zijn doel is namelijk om hogerop te komen in de criminele onderwereld. Hij krijgt hierbij uiteindelijk hulp van Trevor en Michael, waarbij hij de laatste als een vaderfiguur ziet, terwijl Franklin andersom de 'zoon' voor Michael is die hij nooit heeft gehad.

Het schakelen tussen de verschillende karakters kan op vrijwel ieder moment in de game. Middels een Google Earth-stijl zal uit gezoomd worden op het karakter waar je op dat moment mee speelt, om het beeld weer in te laten zoomen op het karakter waar je mee wisselt. Hoe verder de afstand tussen de karakters, hoe langer het zal duren, maar je hoeft zeker niet te vrezen dat je een minuut gaat moeten wachten. Dit wisselen doe je overigens niet altijd zomaar, ieder van de drie hoofdpersonen heeft namelijk zijn eigen kwaliteiten. Franklin is goed in het besturen van voertuigen en kan de tijd op deze momenten vertragen, Trevor richt tijdelijk dubbele schade aan en Michael is als de broer van Max Payne door zijn bullet time. Om deze kwaliteiten te activeren is er een speciale meter die terugloopt bij het gebruik en zich langzaam weer aanvult.


Hoewel ieder zijn unieke kwaliteiten heeft en Trevor bijvoorbeeld altijd de beste piloot zal blijven kan ieder van de karakters wel beter worden in de categorieën special, uithoudingsvermogen, schieten, kracht, stealth, vliegen, rijden, mechaniek en longcapaciteit. Wanneer je met één karakter bijvoorbeeld veelal gaat duiken, dan zal zijn longcapaciteit toenemen en kun je langer onder water blijven. Pak je daarentegen altijd een auto om je doel te bereiken dan zullen je rijkwaliteiten weliswaar toenemen, maar je uithoudingsvermogen blijft achter. We zien deze kwaliteiten tevens terug in een getoonde missie van een overval: terwijl Michael het gebouw binnen gaat wacht Trevor in een helikopter en schakelt Franklin de doelwitten op afstand uit met een sniper. Het is aan de gamer wie hij op deze momenten bestuurt, hoewel dit in enkele situaties vastgelegd zal zijn.

Wanneer je nogal overdonderd raakt door het vooruitzicht van drie karakters hoef je niet bang te zijn, Rockstar heeft aangegeven de mannen geleidelijk aan je te introduceren. Enerzijds willen ze het drietal hiermee voldoende uitdiepen, anderzijds zal ook de gamewereld zelf op een rustige wijze worden voorgesteld. Toch zien we een duidelijke scheidingslijn met Grand Theft Auto IV, kwamen we hier vreemd binnen in de stad en dienden we zelf onze contacten te leggen, daar is dit trio al even gevestigd in Los Santos en hebben ze reeds een kennissenkring opgebouwd.


Gesproken over Los Santos, deze stad is de grootste die Rockstar ooit heeft ontwikkeld voor een game. Art director Aaron Gabut gaf eerder aan dat de gehele map in de game groter is dan de werelden van Red Dead Redemption, San Andreas en Grand Theft Auto IV gecombineerd. Op de map vinden we onder andere bosrijke gebieden, een militaire basis, Vinewood (het equivalent van Hollywood), stranden, een golfclub, een observatorium, gebergten, rivieren en zelfs de zee. Hoewel deze laatste in veel games weinig toe zal voegen is dit hier zeker niet het geval, het vormt namelijk een gebied dat eveneens te verkennen is. Pak een boot, vaar de zee op en rust je uit met duikspullen om vervolgens oude scheepswrakken te doorzoeken, stap in een vliegtuig om de wereld vanuit de lucht te bekijken of in een auto om de straten te verkennen; het is in Grand Theft Auto V allemaal mogelijk.

Omdat een grootse stad maar weinig meerwaarde heeft wanneer deze niet leeft belooft Rockstar ons dat we vele karakters tegen zullen komen. Niet alleen lopen er vier keer zoveel mensen op straat, ze leiden tevens hun eigen leven en zijn veel afwisselender dan in de vorige games. Dit ‘stadse leven’ komt niet alleen voort uit de mensen die er wonen en werken, maar tevens vanuit de activiteiten. Naast de hoofdmissies zijn er namelijk ook vele mini-games om aan deel te nemen. Te denken valt aan bankovervallen om aan geld te komen, tennis, golf, yoga, wielrennen en de triatlon om aan je conditie te werken of base jumping en jetskiën om je adrenaline te laten stijgen. Per karakter zijn er ook unieke mini-games, maar zeker is dat het onderhouden van liefdesrelaties niet terug zal keren.


Er is dan ook voldoende te doen buiten de missies om en om dit allemaal bij te houden heeft ieder karakter een iFruit, de mobiele telefoon die zijn inspiratie duidelijk van een bekend merk heeft gehaald. Met de telefoon heb je de wereld aan je voeten liggen, zo kun je ermee op internet, foto’s maken, je contacten aanspreken, missies nog eens spelen en is er zelfs een kalender op aanwezig. Deze laatste is nog niet verduidelijkt, maar mogelijk worden missies naar datum ingedeeld zodat we voor deze datum de tijd kunnen nemen om ons voor te bereiden. Dit voorbereidingsproces zagen we tevens terug in een missie waarbij het doel is om een juwelier te overvallen, zo wordt gekeken waar het alarm zit, de camera’s hangen en hoe je kunt ontkomen. Het doet denken aan een stille aanpak, maar je kunt er tevens voor kiezen om je wapens te trekken, de deur in te trappen, de juwelen te verzamelen en zo snel mogelijk weer te ontkomen. De keuze is geheel aan de gamer.

Of je nu gaat voor het overvallen van een juwelier, het duiken naar schatten of het kapen van geldtransporten, het doel is uiteindelijk om er een mooie som geld aan over te houden. Dit geld kan op verschillende manieren besteed worden. Stel dat je voor een grote overval gaat, dan kun je ervoor kiezen om outfits, maskers, een ontsnappingswagen, wapens en zelfs extra mensen aan te schaffen. Hoe meer hulpmiddelen je inzet, hoe meer geld het je kost, maar hoe groter de kans op een succesvolle afloop. Bedenk je echter wel: hoe meer mensen je inzet op een klus, hoe groter de verdeling zal zijn en hoe minder geld je zelf over zult houden.


Geld is niet alleen in te zetten bij missies, zo kun je ook inzetten op de beurs of huizen, garages of bedrijven kopen om extra inkomsten te vergaren. Koop je bijvoorbeeld een taxibedrijf, dan zul je nooit meer hoeven te betalen voor vervoer. Omdat het echter niet bijzonder stoer is en indruk maakt om je met een taxi te verplaatsen kun je natuurlijk ook zelf auto’s kopen, om deze vervolgens geheel naar wens te maken. Hierbij moet je niet alleen denken aan een andere kleur, maar tevens aan aanpassingsopties als extra bescherming, het tunen van de motor, het inbouwen van turbo’s of een andere claxon. In totaal zijn er duizenden combinaties te maken en het spreekt voor zich dat je een auto als deze niet graag onbeheerd achter laat, er is namelijk de kans dat je bolide zal worden weggesleept om enkel tegen betaling terug te krijgen.

Naast de singleplayer bevat Grand Theft Auto V uiteraard ook een multiplayer. Veel hierover is nog niet bekend, zo werden ons tot nu toe slechts zo’n tien seconden van gegund in de gameplay trailer. Te zien was dat spelers los gingen in Los Santos, daarbij gebruik makend van voertuigen. Rockstar noemde de multiplayer eerder ‘revolutionair’, waarbij ze het doel hebben om een zelfde omslag te bereiken als Grand Theft Auto 3 deed voor het open-wereld genre bij single-player titels. De lat ligt dan ook hoog, toch zullen we nog even moeten wachten op de eerste informatie.


Enthousiast geworden van al het bovenstaande? Wat te bedenken dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. De gameplay is bijvoorbeeld op de schop gegaan, zo lijken de vloeiende bewegingen uit Max Payne 3 als belangrijke inspirator genomen te zijn en werkt het zoeken van en schieten vanuit cover een stuk beter. Dieren spelen een rol, waarbij de hoofdrol lijkt weggelegd voor Chop, de hond van Franklin die met vele accessoires aangepast kan worden. De AI is flink onder handen genomen, zo werken ze samen en zullen ze je flanken en zijn de grafische verschillen tussen de PlayStation 3 en Xbox 360 versie te verwaarlozen. Kortom: er is genoeg om naar uit te kijken en het maakt het wachten tot 17 september er zeker niet makkelijker op.


18:20  FCC keurt PlayStation 4 goed
08:57  Xbox One laat ons vijf minuten opnemen
 Reacties (16)
 Pagina: 1
insignificat op 23-07-2013 om 10:36 [Niv: 92 / Exp: 4590]
ziet er echt geweldig uit, ik zal met genoegen met micheal spelen

MaartenL (Redacteur) op 23-07-2013 om 10:43 [Niv: 472 / Exp: 23598]
Sowieso een must-buy.

Maakt het wachten op next-gen in ieder geval wat makkelijker

Berserk op 23-07-2013 om 10:49 [Niv: 148 / Exp: 7384]
dit gaat het grootste spel ooit worden denk ik, de mogelijkheden zijn enorm!!

Gemaskerde Muchacho op 23-07-2013 om 11:10 [Niv: 84 / Exp: 4205]
haha true dat Maarten nog genoeg te doen tot nextgen XD

Remco1988 op 23-07-2013 om 11:24 [Niv: 48 / Exp: 2416]
Instant buy. Zoals Maarten al aangeeft, het maakt het wachten op next gen wat makkelijker.

Deze game zijn gewoon meerdere spellen in 1. Zoveel te doen dat je heel lang bezig ken blijven

Gewijzigd door Remco1988 op 23-07-2013 om 11:24

Dresje op 23-07-2013 om 11:25 [Niv: 18 / Exp: 902]
Grootste spel ooit betwijfel ik aangezien de wereld van Just Cause 2 ook gigantisch groot is.
Maar ja, dat ie groot gaat worden is een feit alleen de grootste betwijfel ik.


D: op 23-07-2013 om 11:40 [Niv: 172 / Exp: 8612]
haha de neger was een drugsverkoper

Tha Masta op 23-07-2013 om 11:41 [Niv: 34 / Exp: 1712]
Ze zeggen ook niet dat het de grootste map ooit heeft in een game maar de grootste die ze ooit hebben gemaakt.
Grote maps zeggen alsnog niet heel veel natuurlijk maar het ziet er wel naar uit dat het goed gevuld gaat worden met activiteiten..

Ik heb er echt fucking veel zin in.

Stammetje91 op 23-07-2013 om 11:50 [Niv: 302 / Exp: 15113]
@Dresje
Alleen was er in Just Cause niet veel meer te doen dan basissen overnemen en dingen slopen.

Nelus op 23-07-2013 om 12:13 [Niv: 526 / Exp: 26310]
Het maakt het wachten op de next-gen inderdaad veel makkelijker! Kan echt niet wachten op dit spel! Die map is wel echt bizar groot als het echt groter is dan al die spellen bij elkaar. Dus ik hoop dan ook dat ze de ruimte goed benutten en niet loze stukken open velden hebben waar niks te doen is (zoals soms in San Andreas).

Gameplay-wise ben ik heel benieuwd en multiplayer wise ben ik al helemaaaal benieuwd!

Annoying Orange op 23-07-2013 om 12:25 [Niv: 49 / Exp: 2454]
Ik ben benieuwd of je per persoon een eigen bankrekening hebt om het zo maar te zeggen, dus dat je blut kan zijn met Trevor, maar dat Michael nog zat centen op zijn rekening heeft staan. Ik hoop dat je gewoon één rekening hebt.
Verder erg veel zin in deze game, wordt weer lachen met zn allen te spelen

sotarK op 23-07-2013 om 16:45 [Niv: 124 / Exp: 6197]
https://www.youtube.com/watch?v=1gyS0hQMLPs#at=56
Je zou bijna medelijden met Nico krijgen, wel grappig gedaan.

Gewijzigd door sotarK op 23-07-2013 om 16:49

Uchiha Madara op 23-07-2013 om 17:41 [Niv: 13 / Exp: 626]
@SotarK: hij is leuk.

Djierod op 23-07-2013 om 18:16 [Niv: 70 / Exp: 3481]
Ik heb nog geen gameplay trailer bekeken, behalve die ene trailer die vorig jaar een keer released was. Ik laat me volledig verrassen

Rene Groen (Eindredacteur) op 23-07-2013 om 20:31 [Niv: 747 / Exp: 37355]
Vind ik knap, heb de laatste trailer inmiddels al een paar keer bekeken, haha.

Djierod op 24-07-2013 om 00:24 [Niv: 70 / Exp: 3481]
GTA trekt me nu niet zo haha.
Komt misschien door me teleurstelling van de hype van GTA4.
Als je niet teveel verwacht, kan het alleen maar meevallen

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Grand Theft Auto V
Type:
Game
Releasedatum:
17-09-2013
Ontwikkelaar:
Rockstar North
Uitgever:
Take Two Interactive Benelux
Media:








Meer media