Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
22 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
07 Mei 2024 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
06 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(2) 
(4) 
(0) 
04 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
03 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
02 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
01 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
30 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
Tales of Kenzera: Zau
Sand Land
Gamed Gamekalender Mei 2024
Stellar Blade
Feature:

Dit is wat was, E3 2014


Door Tom_V op 14-06-2014 om 09:39
Bron: Gamed

In "Dit is wat was" blikken we iedere maand terug op het nieuws dat het nieuws beheerste. Omdat we de afgelopen dagen op aloude Bijbelse wijze overspoeld werden door een zondvloed aan informatie vanuit de stad der engelen, overlopen we in een vervroegde editie van deze rubriek nog even de belangrijkste nieuwtjes.

Een maand geleden blikte de redactie van Gamed vooruit op de E3 in Los Angeles en de algemene teneur was dat de verwachtingen allerminst hoog gespannen waren. De behoorlijk perceptieve en rad van tong zijnde medemens merkt nu vast op dat de kantoren van Gamed bevolkt worden door eens steeds pessimistischer wordend soort reporter, maar dit durf ik aan de hand van twee zaken weerleggen. Ten eerste is een optimist een slecht geďnformeerde pessimist (bedankt Theo Maassen) en ten tweede zijn wij hier nooit pessimistisch ingesteld an sich. Twee leden van de redactie geloven zelfs openlijk dat de wereldbeker voetbal straks in de Lage Landen zal neerdalen. In Brussel uiteraard.

Was ons van een lager gehalte van optimisme voorziene schrijfsel dan ten onrechte gepubliceerd? Oordeel vooral zelf.

Zowel Microsoft, Sony, als Nintendo hielden er hun traditionele persconferenties. Nee, niet van die saaie vraag- en antwoorduurtjes waar je als journalist te kakken wordt gezet door Van Gaal of Wilmots, maar wel van die ongeziene shows met special effects, lasers en saaie CEO's die middels lapdansende bitches en ho's hun streetcredibility wensen op te krikken.

Vanuit het kamp van Microsoft onthield ik vooral dat het bedrijf weer hoopt te scoren met timed exclusive downloadable content. Zo zal de DLC voor Call of Duty: Advanced Warfare, The Division en Evolve het eerst verschijnen op Xbox One. Of dat redenen zijn om mensen over de brug te halen om op 5 september achter een Xbox One te hollen valt nog maar te bezien, maar aan het prijskaartje zal het dan toch niet liggen. Volgens Microsoft Nederland krijgen we twee edities van de console op de markt. Eentje met Kinect voor €499 en eentje zonder voor honderd euro minder. Misschien dat Project Spark wel een reden kan zijn om de console binnen te halen. Met de game kunnen we onze eigen games maken en - hoofdredacteur Rene deed een klein vreugdedansje - het kleinood luidt ook de terugkeer van ieders minst favoriete eekhoorn, Conker, in. Voor mij staat Project Spark in dezelfde categorie als de toiletten in Brussel Centraal. Waarom zou je betalen voor iets dat je zelf moet maken? Maar goed, elk zijn meug.


Nog van Microsoft viel te noteren dat we een bijzonder fraai en bijzonder bijzonder ogende Ori and the Blind Forest mogen verwachten en dat nog dit jaar een beta van Fable Legends zal verschijnen, ook Crackdown 3 komt eraan. Bovendien levert het ID@Xbox programma al vruchten op, ruim 40 titels staan klaar. Als klap op de vuurpijl werden we warm gemaakt voor het publieke geheim van Halo: The Master Chief Collection, een 1080p verzameling van Halo games voor Xbox One die alle edities naadloos met elkaar zal integreren. Dolletjes voor de fans, "meuh" voor de anderen.

De tijden dat ik van verbazing achterover viel voor, tijdens of na een Microsoft E3-show liggen al een paar jaar achter me. Maar ach, dat heb ik ook met betrekking tot Paul McCartney concerten. En dat maakt hem er ook niet slechter op.

Viel er dan meer extase te beleven op de show van Sony? Niet bepaald. Begrijp me niet verkeerd, ook zij hadden heel wat nieuws te melden maar er bestaat een uitdrukking die zegt dat op 7 vette jaren 7 magere volgen. Weet iemand aan jaar hoeveel we van de magere zitten? Er viel het nieuws te rapen dat er YouTube ondersteuning komt voor de console. Het stemt me niet echt vrolijk om te weten dat YouTube naast een overvloed aan zichzelf bijzonder getalenteerd vindende zingende internauten nu ook overspoeld zal worden met filmpjes die tonen hoe uniek mensen hun game-ervaringen wel vinden. Of moeten we warm lopen voor de aankondiging van een witte PS4? Twee dingen die m'n moeder me geleerd heeft over wit... het kaatst zon weg in de zomer en je ziet er makkelijk vlekken op. Geen van de twee lijkt me een bepalend voordeel op te leveren bij een spelconsole, maar ik kan iets over het hoofd zien.



Gelukkig zit het bij de games wel snor. Zo is Magicka 2 een PS4 exclusive, komt er een Little Big Planet 3 voor zowel de PS4 als PS3 en komt er ook een Ratchet & Clank remake voor hun nieuwste console. En voor wie het ziekelijke verlangen bezit om af en toe een medemens open te snijden, maar dit door een teveel aan geweten of een tekort aan chloroform nog niet in de praktijk heeft omgezet komt er Surgeon Simulator. Chirurgje spelen dus. Misschien moeten we ons nog het meest verheugen over het feit dat we ook in Europa aan de slag zullen kunnen met PS Vita TV en PS TV. De "mini-consoles" zullen ons onder meer in staat stellen om handheld op tv te spelen. Het kleinood was al in Japan beschikbaar en binnenkort dus ook bij ons.

Het was vooral van Nintendo dat het een en ander te verwachten viel. Na het debacle met de Wii U keek iedereen met argusogen naar de Japanse reus. Zou deze blijven indommelen of zou het mini-succes van Mario Kart 8 hen een spreekwoordelijke trap onder de kont hebben verkocht en hen vooral hebben doen inzien dat niet alles verloren is. Pompen of verzuipen dus. Een van de reddingsboeien die Nintendo zichzelf toegooit heet Amiibo. Met deze NFC-figuurtjes pogen ze voort te borduren op het succes van Skylanders en Disney Infinity. Onnodig te zeggen dat de figuurtjes de typische Nintendo-karakters zullen zijn en dat Amiibo een typische Nintendo-geldmelkerij zal zijn. Redding van de Wii U? No way. Extra inkomsten voor Nintendo? Yes, Sir! De vooruitzichten voor de rest van 2014 lijken niet te best. Enkel Zelda-spinoff Hyrule Warriors, Sonic Boom: Rise of Lyric, Devil's Third en Bayonetta 2 lijken nog best de moeite waard.

Dan zet ik mijn geld veel liever op 2015, een jaar waarin Nintendo volop inzet op eigen titels zoals Yoshi's Woolly World, Captain Toad: Treasure Tracker, Kirby and the Rainbow Curse en Mario Party 10. Bovendien kondigde Nintendo ook Splatoon aan. Het moet een heel bijzondere Nintendo-esque shooter worden waarin verf een grote rol gaat spelen. Als klap op de vuurpijl kregen we de eerste gameplaybeelden van The Legend of Zelda Wii U te zien. Een titel die we ook in 2015 mogen verwachten.



Misschien was het beste nieuws van Nintendo wel dat we ons mogen opmaken voor Mario Maker. Met deze game kunnen we onze eigen 2D Mario games voor de Wii U gaan creëren. Zo werk je ook een tekort aan software weg natuurlijk.

Maar E3 staat of valt gelukkig niet met Microsoft, Sony of Nintendo. Het is ook het ideale platform om nieuwe games aan te kondigen. Dat was onder meer het geval met Rise of the Tomb Raider, een nieuwste titel in de reeks en als ik het nog allemaal kan volgen de twaalfde die op console zal verschijnen. Of zou het de dertiende zijn? Want ook Lara Croft And The Temple of Osiris blijkt een nieuwe titel uit het Lara Croft universum te zijn. Beide titels verschijnen uiteraard bij Square-Enix. Eerstgenoemde gaat voortborduren op de tradties van de reeks, terwijl Temple of Osiris het accent zal leggen op een 4-speler coöp-modus.

Ook Dead Island 2 werd middels een bijzonder geestige debuuttrailer aangekondigd en nog in de categorie games die we echt echt echt, maar dan ook echt niet zagen aankomen zag ook Rainbow Six: Siege het levenslicht. Hoezo Siege? Zou er ook geen Rainbow Six: Patriots gaan verschijnen? Deze werd al in 2011 voor het eerst genoemd, maar is nu officieel dood en begraven. Officieel omdat hij niet meer op de jongste technologie draait. Dan had je er maar in 2001 moeten aan beginnen.

Ook niet meer van de meest levende, maar straks klaar voor een Jezusiaanse comeback zijn de fantastische figuren uit Grim Fandango. Een remake van de originele game uit 1998 staat op til voor de PS4 en Vita. Gezien de game enkel een console-exclusive is mogen we hem binnenkort misschien ook verwachten op PC, smartphone en de betere grafzerk in je buurt.

De lieve mensen van Criterion Games wisten ons dan weer te melden dat zij momenteel werken aan een naamloze nieuwe IP. De game lijkt een open-wereld first-person racer te gaan worden waarin we aan de slag kunnen met voertuigen van diverse pluimage. Denk hierbij aan boten, ATV's, parachutes en segways. Vermoedelijk zullen we ons middels deze voertuigen moeten verplaatsen en met onze metaaldetector op zoek gaan naar tandvullingen van de Miccosukee indianen, deze moeten we vervolgens zo snel mogelijk naar het pandjeshuis rijden om een zo hoog mogelijke vergoeding te krijgen. Dit geld kunnen we investeren in een imperium van nagelknippertjes. Om maar te zeggen dat ik niet zo te vinden ben voor aankondigingen die gediend zijn om aan aandeelhouders te verbloemen dat je eigenlijk met je luie krent op de Bahama's zit te niksen.



Wie duidelijk niet zit te niksen zijn de mensen van Rockstar North. Zij wisten ons te verheugen met het nieuws dat Grand Theft Auto V ook op PC, PS4 en Xbox One zal verschijnen. In het najaar dan nog wel. De kwade helft van mijn persoonlijkheid - ook gekend als de grootste helft - verwelkomt dit bericht met "Enjoy your time in beautiful Chicago. In Fall, we'll see you back in Los Santos." Nah!

Was de E3 een succes? Voor de een wel, voor de ander niet. Onze redactieleden kwamen - op een na - met hun redactiedromen niet van een kale reis terug. Joni hoopte op de onthulling van een nieuwe Zelda en kreeg hiervan beelden te zien. Rene wilde een comeback van het dekselse knaagdier Conker en ook hij mag alvast een voorraad hazel- en andere noten gaan inslaan. Rick stak enkele schietgebedjes af in de hoop dat er nieuwe titels naar de PS4 en Xbox One zouden komen en ook hij kreeg gehoor. En dan was er nog Dennis die Project Beast hoopte te zien en, hoewel de game van naam naar Bloodborne veranderde, ook hij kreeg waarvoor hij aan de wonderlamp wreef. Stefan had zijn zinnen gezet op LittleBigPlanet en kreeg een derde editie in de reeks te zien. Zowel voor next-gen als previous-gen. En zelf had ik geen dromen... de utopie van Beyond Good & Evil 2 daar gelaten.

Laat iedereen lekker voor zichzelf bepalen of deze E3 een natte-, of een droge droom was. Maar over een ding zijn we het eens: het was alvast geen nachtmerrie.


09:42  [E3] Nieuwe video Disney Infinity 2.0
09:38  Pokémon: Advanced Challenge
 Reacties (1)
 Pagina: 1
Joni Philips (Eindredacteur) op 14-06-2014 om 14:17 [Niv: 1181 / Exp: 59072]
Het was duidelijk weer een druk weekje, maar de E3 was toch wat teleurstellend. Nintendo's nieuwe aanpak is wel leuk buiten hun incompetente indeling van aankondigingen in/buiten het Digital Event.

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Dit is wat was
Type:
Feature
Releasedatum:
Maandelijks
Ontwikkelaar:
Gamed
Uitgever:
Gamed
Media:








Meer media