Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
22 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
07 Mei 2024 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
06 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(2) 
(4) 
(0) 
04 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
03 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
02 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
01 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
30 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
Tales of Kenzera: Zau
Sand Land
Gamed Gamekalender Mei 2024
Stellar Blade
Feature:

De Franse Revolutie


Door Stefan van B op 03-10-2014 om 07:38
Bron: Gamed

In Assassin's Creed: Unity mogen we straks de Franse Revolutie in goede banen leiden. Echter, wat was de Franse Revolutie precies? Wat waren de aanleidingen en hoe verliep deze toonaangevende periode in de Europese geschiedenis? Wij doken de boeken in en leggen de situatie haarfijn uit.

quote:
Veel van de termen in dit artikel zijn vertaald naar het Engels. Dit is gedaan zodat de termen in Assassin's Creed: Unity nog steeds herkenbaar zijn. Tevens maakt dit verder digitaal naslagwerk gemakkelijker. Voor vragen of opmerkingen ben je vrij een reactie te plaatsen.

Om de revolutie te begrijpen is het belangrijk de Franse samenleving te doorgronden. Al sinds de middeleeuwen bestond de Franse samenleving uit een drietal klassen. De klerken, ofwel kerkelijk personeel, de adel en de rest, welke 98% van de bevolking omvatte. Onder de 'rest' vinden we ook de bourgeoisie, de welgestelde middenklasse die door middel van handel haar geld verdiende en zo invloed verwierf in de samenleving. De Franse monarchie stond hier boven, maar na de dood van Lodewijk XIV, ook wel bekend als de zonnekoning, in 1715 zakte de autoriteit van de monarchie weg.

Aan de andere kant van de wereld steunden de Fransen de Amerikaanse Revolutie, al was het enkel om de Engelse macht te ondermijnen. Het gevolg was dat de Franse schatkist snel leeg liep. Koning Lodewijk XVI, kleinzoon van, wilde het belastingsysteem nu strenger controleren om de schatkist aan te vullen. De adel ging hier echter niet mee akkoord en wilde een samenkomst van de 'Estates General', welke voor het eerst bijeengeroepen zou worden sinds 1614. Lodewijk XVI was hier op tegen en voerde een koninklijk decreet uit om de belastingen door te voeren. De adel kwam in opstand, investeerders in de monarchie trokken hun investeringen terug en Lodewijk XVI moest wel akkoord gaan een samenkomst van de 'Estates General'.

Oath of the Tennis Court
Oath of the Tennis Court

Afgezanten uit de drie klassen van de samenleving kwamen vervolgens bijeen, maar dit bracht een sneeuwbaleffect teweeg. De samenleving bracht decennia aan eisen in één keer ten gehore. Op 5 mei 1789 kwamen de 'Estates General' bijeen met 1200 delegaten in de hoop op financiële en politieke hervormingen in coöperatie met de koning. De onderhandelingen liepen al snel dood door een crisis. De afgezanten van het gewone volk voelden zich ondervertegenwoordigd, de minderheid, 2%, had duidelijk meer inspraak dan de rest, 98%. Hieruit kwam de eerste revolutionaire beweging, de 'National Assembly', bestaande uit voornamelijk afgezanten van de laagste klasse met een minderheid aan nobiliteit en klerken. In de befaamde 'Oath of the Tennis Court', genoemd naar de locatie waar de belofte werd genomen, beloofden een eerlijker verdeelde groep aan afgezanten plechtig aan een nieuwe grondwet te werken.

Lodewijk XVI reageerde ambivalent, in eerste instantie leek hij mee te werken door iedereen bijeen te brengen, maar ondertussen bracht hij een leger van 18.000 man bijeen om zijn gezag met geweld terug te brengen. De situatie in Parijs was ondertussen slecht geworden. Door de slechte oogst in 1788 stegen de prijzen van brood richting het onbetaalbare en raakte een groot deel van de inwoners werkeloos. Er begonnen rellen uit te breken in de straten van de stad, welke na het horen van het nieuws over het op mars zijnde leger verergerde. Het volk begon te coöpereren en maakte zich klaar voor de verdediging. Op 14 juli 1789 viel een grote menigte de Bastille aan, een toonaangevende gevangenis in Parijs, bewaakt door zo'n 80 gepensioneerde soldaten en 30 leden van de Zwitserse garde. De gouverneur raakte in paniek en gaf de soldaten het order te vuren op de woedende menigte.

Bestorming van de Bastille
Bestorming van de Bastille

In totaal kwamen 98 mensen om het leven. Het gevecht duurde voorts tot aan de overgave van het fort. De gouverneur werd in mootjes gehakt en zijn hoofd werd op een stok door de straten van Parijs geparadeerd. Het resultaat was dat de bevolking wapens en munitie uit de Bastille in handen kreeg en dat op 17 juli de koning uit angst zijn troepen terugriep. Het National Assembly werd nu officieel in werking gesteld. De revolutionaire gedachten verspreidden zich door het gehele land. Represailles van de adel zorgden echter voor een grote angst, de 'Great Fear'. Deze werkten enkel averechts en de revolutiegeest werd alleen maar verder aangewakkerd.

De revolutie bracht echter veranderingen teweeg. Op 27 augustus 1789 werd de 'Declaration of Right of Man' door de National Assembly uitgevoerd. 'Men are born and remain free and equal in rights' luidde de toonaangevende tekst. Het twee pagina's omvattende pamflet ging verder in op vrije expressie van meningen en gedachten en verspreidde zichzelf door heel Europa. Het had als indirect gevolg dat de aristocratie uit Parijs vluchtte, de stad trok hiermee minder handel en investeringen aan. Hongersnood woedde wederom in de straten van Parijs en de kerk kon weinig invloed uitoefenen, door vermindering in machtsstatus. Als gevolg marcheerden 7000 boze vrouwen bewapend met hooivorken, speren en wat niet nog meer naar Versailles om om actie te vragen. Brutaal onderbraken ze een referendum met de vraag om brood. De vrouwen waren tevens opzoek naar de immorele Marie Antoinette, de vrouw van de koning. De Nationale Garde moest ingrijpen om Marie Antoinette te beschermen, wat het volk wilde was echter duidelijk. De monarchie moest dichterbij het volk komen wonen, waar de monarchie nukkig aan toegaf.

De mars naar Versaille
De mars naar Versaille

In juli 1790 werd de constitutionele monarchie geaccepteerd, een gekozen orgaan waarbij de helft van de meest welvarende Fransen stemrecht hadden. Ondertussen werd ook gepropageerd voor vrouwenrechten, maar deze kon de revolutionaire geest nog niet accepteren. 'Een huishouden kan voor geen moment verlaten worden' was de uitspraak waarmee de vrouwelijke eisen teniet werden gedaan. Nieuwe instituten, als gilden en vakbonden, werden toegestaan en handelsgrenzen werden opgeheven in de naam van economische vrijheid. Kerken moesten nu ook ten eerste gehoorzamen aan de staat in plaats van aan de paus. Minderheidsreligies als het Protestantisme en het Jodendom werden hun vrijheden gegund.

Tijdens een poging om Frankrijk te ontvluchten in juni 1791 werden Lodewijk XVI en Marie Antoinette aangehouden. Landverraad zou het zijn geweest. Lodewijk XVI accepteerde vervolgens de nieuwe grondwet van de National Assembly in september 1791. Maximilien Robespierre, een onbekende provinciale advocaat en delegaat, concludeerde dat de revolutie over was. Niets kon echter minder waar zijn. In oktober 1791 werd de 'Legislative Assembly' in werking gesteld. Deze bestond voornamelijk uit jongere mannen, welke tot de middenklasse van de samenleving behoorden. Veel van deze mannen waren leden van de zogenaamde Jacobin Club, één van de vele verenigingen die floreerden in het revolutionaire Parijs.

De Septembermoorden
De Septembermoorden

Buitenlandse monarchieën reageerden angstig en wilden de oorlog aangaan met Frankrijk om het liberalisme tegen te houden. Hun despotisme stond namelijk op het spel. Frankrijk viel hierop Oostenrijk aan, wat op een mislukking uitliep door de komst van Pruisische ondersteuning aan Oostenrijk. Ondertussen verspreidden er nieuwe geruchten door het land: de koning zou Frankrijk hebben verraden en op 10 augustus 1792 viel een revolutionaire menigte het koninklijk paleis in 'Les Tuileries' aan. De koninklijke familie zette het op een vluchten en klopten aan bij de Legislative Assembly. Zij boden geen uitweg, nam de familie gevangen en riep om een nationale conventie. De val van de monarchie zorgde voor een snelle radicalisering van de politiek, ook wel bekend als de Tweede Revolutie. Wilde verhalen over antirevolutionaire bewegingen onder de gevangengenomen adel deden de ronde op straat. Hierop vielen Parijzenaren de gevangenissen met grote massa's aan en brachten meer dan de helft van alle gevangen om, dit staat bekend als de septembermoorden. In september 1792 werd Frankrijk dan eindelijk tot de Republiek uitgeroepen, maar wat moest er nu gebeuren met Lodewijk XVI en aanhang?

We hadden al vastgesteld dat de Legislative Assembly uit voornamelijk leden van de Jacobin Club bestond. Deze hadden echter een splitsing ondergaan met aan de ene kant de 'Girondisten', een moderate politieke groep, en 'the Mountain', een radicale factie onder leiding van Maximilien Robespierre, welke met een nipte meerderheid over het lot van de monarchie mocht beslissen. Onder the Mountain werd Lodewijk XVI geëxecuteerd op 21 januari 1793 onder de net uitgevonden guillotine. De volgende quote behoort tot zijn laatste uitspraken: 'I am innocent and shall die without fear. I would that my death might bring happiness to the French, and ward off the dangers which I foresee.' De Franse oorlog tegen tirannie zette zichzelf voort onder het regime van the Mountain en zodoende was Frankrijk in februari 1793 in oorlog met vrijwel geheel Europa.

De onthoofding van Lodewijk XVI
De onthoofding van Lodewijk XVI

De regering was verdeeld, maar de arbeidende armen, ofwel sans-culottes, wilden actie zien. Hongersnood was namelijk nog steeds aan de orde van de dag in de straten van Parijs. The Mountain ging met hen samenwerken en organiseerde een coup om de macht over te nemen. Zo gebeurde en tientallen Girondisten werden gearresteerd met als aanklacht 'verraad'. In juli 1793 was Frankrijk een verdeeld land, bijna verslagen door haar vele tegenstanders, een jaar later was het land één geheel. Een georganiseerde economie, revolutionaire terreur en modern nationalisme brachten het land in een 'total war effort'. Brood werd weer betaalbaar door vaste prijzen en tactische rationering.

Hoe kwam dit tot stand? Het was de zogeheten 'Reign of Terror' welke door Robespierre werd geleid. Hij liet duizenden Fransen executeren van wie hij verraad vermoedde, ware het niet dat in werkelijkheid simpel politieke oppositie was. De guillotine werd tot een massamoord wapen gedoopt. 'Terror is nothing more than promt, inflexible justice' waren de woorden die Robespierre gebruikte om zijn terreur te legitimeren. De Franse cultuur werd hierbij ook grondig aangepakt, een nieuwe jaartelling en tien dagen durende weken werden ingevoerd om een nieuw tijdperk in te luidden. Nieuwe tradities en kunst moesten het land bijeenbrengen en de ontkerkelijking moest op gang gebracht worden om de macht van de Paus te ondermijnen. Laatstgenoemd proces werd echter halverwege 1794 een halt toegeroepen door de vele protesten in het landelijke gedeelte van Frankrijk.

Thermidorian Reaction
Thermidorian Reaction

De totale mobilisatie en introductie van modern nationalisme zorgde dat de Robespierre een leger van 800.000 man kon mobiliseren, een aantal ongekend in Europese oorlogsvoering. In het voorjaar van 1794 was Frankrijk op bijna alle fronten onoverwinnelijk. Robespierre kende echter geen grenzen en roeide politieke tegenstander na tegenstander uit. Radicalen in hogere sferen die bang waren dat zij als volgende aan de beurt waren organiseerden een complot en op 27 juli 1794, een dag bekend als 9 thermidor in de nieuwe jaartelling, werd Robespierre gevangengenomen. De volgende dag werd hij 'en plein public' onthoofd in een voor hem speciaal roodgeverfde guillotine. Zijn trouwe handlangers mochten hem plichtsgetrouw volgen. Deze massa-executie wordt ook wel de 'Thermidorian Reaction' genoemd.

In 1795 liet de National Convention veel economische regels los die onder het bewind van the Mountain waren ingevoerd. Dit had een sterke stijging van de prijzen als gevolg wat hard viel voor de arbeidersklasse. Het geloof in de samenleving keerde langzaam terug en politieke interesse verdween tot de opstanden in 1830. De National Convention werd omgezet in 'The Directory', welke bestond uit gekozen delegaten die langzaamaan een dictatoriaal bewind begonnen te voeren. Dit bewind duurde tot 1799, het jaar waarin Napoleon Bonaparte een succesvolle staatsgreep uitvoerde en een zware dictatuur veranderde in een lichte dictatuur. De moeite genomen om een stabiele overheid te installeren was gefaald en de Napoleontische Tijd was aangebroken. Dit is het punt waarop de Franse Revolutie is afgelopen en waar ons verhaal eindigt.


09:40  Middle-earth met Nemesis launchtrailer
07:37  Assassin's Creed: Unity
 Reacties (15)
 Pagina: 1
BoSs op 03-10-2014 om 11:19 [Niv: 32 / Exp: 1599]
Best interessant en leuk geschreven , maar dit is toch niks voor een game-site?!?
Het getuigt ook van enige subjectiviteit en voorkeur (naar games dan, niet naar historiek). Want hoeveel games zijn niet gebaseerd op een geschiedkundig gegeven? De beide wereldoorlogen, Vietnam, Irak,... Allemaal al gebruikt om games te maken, maar daar werd nooit een geschiedenisles rond gegeven!
Ik wil nu echt niet muggenziften, maar het stoort me toch. Had Stefan zijn inleiding begonnen met "Ik ben zo'n Assassin's Creed-fan dat ik de setting en tijdsgeest van het laatste deel aan iedereen wil meegeven.", dan kon het misschien nog door de vingers worden gekeken. Nu is de neutraliteit van Gamed toch wel ver te zoeken.
En Stefan, neem dit niet persoonlijk. Zo is het niet bedoeld. Ik wou dit gewoon zeggen omdat ik vind dat op een site als deze alle games gelijk behandeld zouden moeten worden.

Gast (87.195.247.xxx) op 03-10-2014 om 12:06
Och, stukje algemene ontwikkeling is helemaal niet verkeerd op zo'n gamesite.

Soms staan er wel een beetje kromme zinnen. Ik ben ook gewend sommige termen uit de Franse Revolutie in het Frans te lezen - La Montagne, Le Directoire, maar ik snap dat dat gedaan is voor de herkenbaarheid in ACU.

Stefan Vogels (Redacteur) op 03-10-2014 om 12:19 [Niv: 58 / Exp: 2923]
@BoSs: Ik ben zeker een Assassin's Creed fan, maar ook een geschiedenisstudent. De aankondiging van deze game was voor mij dan ook een aanleiding om weer eens in de Franse Revolutie te duiken en de uitdaging aan te gaan om samen te vatten wat er nu precies gebeurd is. Je hebt zeker gelijk dat dit bij meerdere games mogelijk is, waar we ook vaak genoeg bij hebben stil gestaan. The Beatles, Metallica en Rapture uit BioShock zijn hiervan voorbeelden uit het - niet zo verre - verleden.

BoSs op 03-10-2014 om 12:59 [Niv: 32 / Exp: 1599]
Ik vraag me dan af waarom de fictieve geschiedenis van andere games niet zo uit de doeken wordt gedaan. Zoals bij Gears of War, Metroid,... om maar iets te noemen.
Het is zeker geen slechte feature, laat dat duidelijk zijn. Maar ik zie de lijn graag doorgetrokken.
En ja, ik weet dat ik van een mug een olifant maak...

Gast (83.163.57.xxx) op 03-10-2014 om 13:01
@BoSs...als ze het eerst niet doen, hoeft dat toch niet te betekenen dat ze het nooit meer hoeven te doen. Ze kunnen dit toch bij wijze van proef eens een keer op hun site te zetten. Voordeel van iets wat je niet wil lezen op zo'n site, is dat je het gewoon kunt skippen. Het heeft sowieso al he-le-maal niks te maken met neutraliteit. Hoe je daarbij komt, zal wel iets met je chagrijnig zijn op deze dag te maken hebben ;).

Gast (82.170.214.xxx) op 03-10-2014 om 13:13
Vette artikel, had stiekem gehoopt dat het ook achter de schermen van de oorlog zou gaan tussen de vrijemetselaars machtstrijd wat ook meer aansluit bij Assasins Creed.

Gast (91.183.202.xxx) op 03-10-2014 om 13:23
Wat is er trouwens mis met subjectiviteit en voorkeur te hebben?

Alpha Centyros op 03-10-2014 om 14:47 [Niv: 43 / Exp: 2166]
Nice Stefan, hier zat ik nog op te wachten! Ik kan niet wachten om het allemaal zelf te ervaren in AC: U.

Joni Philips (Eindredacteur) op 03-10-2014 om 19:12 [Niv: 1181 / Exp: 59072]
@Boss: Ter informatie, een greep uit ons verleden. Het is iets dat we af en toe doen bij een high profile game of wanneer er een toegevoegde waarde is.

Green Day: http://www.gamed.nl/view/75693
Van Halen: http://www.gamed.nl/view/59833
Take That: http://www.gamed.nl/view/65906
The Beatles: http://www.gamed.nl/view/64790
Metallica: http://www.gamed.nl/view/59483

One Piece: http://www.gamed.nl/view/61426
Naruto: http://www.gamed.nl/view/49374
The Simpsons: http://www.gamed.nl/view/33677

Phoenix Wright: http://www.gamed.nl/view/69975
Halo: http://www.gamed.nl/view/65448
Metal Gear Solid: http://www.gamed.nl/view/40376
Bioshock: http://www.gamed.nl/view/71529
Battlefield: http://www.gamed.nl/view/72204

En dat is natuurlijk behoudens terugblikken en andere informatiegrepen die we doen in series als de Gamecharacter waar Metroid en Gears passeerden, Zijn Erfenis waar de bedenkers van Metroid en Gears (komende dinsdag) en Probability. We proberen dus zeker een gevarieerd aanbod te brengen.

Gewijzigd door Joni Philips op 03-10-2014 om 19:16

Boogieboyz op 03-10-2014 om 20:20 [Niv: 303 / Exp: 15154]
@boss - Geen paniek, ik help je wel ff op weg:
http://www.metroidwiki.org/wiki
http://gearsofwar.wikia.com/wiki/Gears_of_War_Wiki

Enjoy.

Thibby95 op 03-10-2014 om 23:38 [Niv: 11 / Exp: 555]
Heel cool gedaan en als jurist met een vak als Geschiedenis van het internationaal publiekrecht in mijn vakkenpakket ook helemaal binnen mijn interessesfeer, vraag mij vooral af of de game zelf wat historisch correct gaat zijn

BoSs op 06-10-2014 om 13:53 [Niv: 32 / Exp: 1599]
Rustig mensen, het was een bedenking van mij. Niets om je op te winden...

Joni Philips (Eindredacteur) op 06-10-2014 om 16:14 [Niv: 1181 / Exp: 59072]
En ik heb je gewoon rustig geïnformeerd over ons rijke aanbod aan diverse background features over games allerlei dat je blijkbaar had gemist.

BoSs op 06-10-2014 om 16:45 [Niv: 32 / Exp: 1599]
Inderdaad, maar wel minstens 4 jaar geleden...

Het is menselijk om iets wat je goed vindt bij anderen te "promoten". In dit geval viel het me toch op. En ik vind dat een site als Gamed zich eerder als onpartijdig moet profileren.
Maar daar ben ik misschien verkeerd in.
Waarschijnlijk kom ik nu strikter over dan ik het bedoel...

Ik ben wel benieuwd wat deze feature in de toekomst nog gaat laten zien.

Joni Philips (Eindredacteur) op 06-10-2014 om 17:13 [Niv: 1181 / Exp: 59072]
Ik ga ervanuit dat ik niet specifiek moest linken naar recente features als de geschiedenis van Middle-earth. Ik kon evenmin linken naar die van Dragon Age omdat ik wist dat deze pas vandaag zou verschijnen. Wt betreft de toekomst, zal dat afhangen van de noemenswaardige games die verschijnen waar we nog iets anders over kunnen zeggen.

Gewijzigd door Joni Philips op 06-10-2014 om 17:31

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Assassin's Creed: Unity
Type:
Game
Releasedatum:
13-11-2014
Ontwikkelaar:
Ubisoft
Uitgever:
Ubisoft
Media:








Meer media