Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
29 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
27 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Mei 2024 
(0) 
25 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Mei 2024 
(0) 
23 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(2) 
22 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
07 Mei 2024 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
06 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(2) 
(4) 
(0) 
04 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
03 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
02 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
Tales of Kenzera: Zau
Sand Land
Gamed Gamekalender Mei 2024
Stellar Blade
Review:

Pro Evolution Soccer 2015


Door Rene Groen op 14-11-2014 om 07:10
Bron: Gamed

De laatste jaren verloor de Pro Evolution Soccer serie haar glans, de ontwikkelaar had met name moeite om de overstap te maken naar de nieuwere generatie spelcomputers. Het zorgde er vorig jaar voor dat de PlayStation 4 en de Xbox One geen nieuw deel mochten ontvangen, waardoor we extra benieuwd waren hoe Konami het er nu vanaf zou brengen.

De ideale manier om een nieuwe sportgame te beginnen is voor mij om nog nergens diep in te duiken, maar gewoon een potje op te starten. Even aan de controls wennen, de sfeer proeven en hopelijk met een overwinning het veld afstappen. Deze allereerste indruk was meteen positief. Het tempo is goed, spelers reageren zoals wenselijk is en de controls zijn dermate intuïtief dat je meteen aan de slag kunt. Wil je toch iets meer verdieping, dan kun je tevens terecht in de training, waar de opdrachten verdeeld zijn in vier gradaties van moeilijkheid. De basis lijkt dan ook goed en dus was het tijd om wat dieper op de opties in te gaan.

De tactische spelers onder ons zullen blij worden van de mogelijkheid om een teamplan op te stellen. Je kunt bijvoorbeeld bepalen hoe je spelers zich positioneren wanneer ze in balbezit zijn, of juist niet. Je kunt je backs bijvoorbeeld de opdracht geven dat ze mee op komen om een aanval te ondersteunen, of dat je middenvelders terugzakken bij een tegenaanval. Het is, zeker op de hogere niveaus, belangrijk gebruik te maken van dit soort tactieken omdat Pro Evolution Soccer 2015 geen doelpuntenfestijn is. Verdedigers en middenvelders positioneren zich goed, keepers reageren adequaat en enkel door goed samenspel zul je een doorgang kunnen forceren in de verdediging van je tegenstander. Uitslagen als een doelpuntloos gelijkspel of wedstrijden die beslist worden door één doelpunt zijn dan ook eerder regel dan uitzondering.


Om dit realisme verder te onderstrepen kan een doelpunt altijd vallen. Een gewaagd schot vanaf dertig meter is geen garantie voor succes, maar het is tegelijkertijd niet onmogelijk dat je scoort. Hierbij komen ook de individuele statistieken van spelers om de hoek kijken, zo lijken de bekende namen op hun evenbeeld qua acties en gelijkenis. Een gekruld schot van Robben die vanaf de flanken naar binnen trekt heeft dan ook meer succes dan bij een andere speler. Enig nadeel is dat de snelheid van spelers niet geheel natuurgetrouw is, een verdediger kan hierdoor redelijk makkelijk orde op zaken stellen. Verwacht verder ook niet dat iedere speler lijkt op zijn evenbeeld, het zijn met name de bekendere namen die een voorkeursbehandeling hebben gekregen.

Helaas moet ook opgemerkt worden dat de licenties ook nu niet op orde zijn, een probleem waar de Pro Evolution Soccer serie al enkele jaren mee kampt en uiteraard terug te voeren is op geld. Competities uit Nederland, Italië en Spanje zijn weliswaar aanwezig, maar de volledige licenties van de Barclays Premier League en de Bundesliga ontbreken. Het resultaat is dat we Arsenal wederom aantreffen als North London en we Liverpool terugvinden als Merseyside Red. Tevens vinden we Bayern München wel terug in het spel, terwijl een club als Borussia Dortmund ontbreekt en we enkele van de spelers uit de ontbrekende clubs enkel terugvinden in het nationale team. Omdat Konami wel beschikt over de Champions League licentie is het een verhaal met twee kanten, tevens kunnen de echte fans altijd nog in de Edit aan de slag om alles waarheidsgetrouw in te vullen. Enige hulp van Konami is overigens onderweg, op het moment van schrijven waren namelijk nog niet alle transfers doorgevoerd en speelde Falcao bijvoorbeeld nog bij AS Monaco.


Nu is al het bovenstaande allemaal leuk en aardig, toch kan het teniet worden gedaan wanneer de sfeer ontbreekt. Helaas is hier nogal een tweedeling. Aan de positieve kant zien we goed verzorgde animaties en gedragingen van spelers, waarbij de framerate altijd constant blijft. Ook de graphics zijn van een hoog niveau, een gevoel dat wel ietwat teniet wordt gedaan wanneer het spel inzoomt. Iets minder enthousiast zijn we over de audio. Het is niet dat commentatoren Jon Champion en Jim Beglin hun werk slecht doen, ze hebben echter te weinig zinnen ingesproken om iedere wedstrijd uniek aan te laten voelen. Na enkele potjes vallen hun uitspraken al in herhaling en ook vanuit het publiek mis je de echte beleving. Het is allemaal wat timide, terwijl het gejuich bij een uitdoelpunt op een belangrijk moment toch reden moet zijn voor euforie. Als laatste willen we ook de menu’s niet onbenoemd laten, want deze lijken ook nu alsof ze uit een game van enkele jaren geleden zijn gestapt. Het zijn zeker niet de grootste kritiekpunten, maar wel de punten die in iedere nieuwe Pro Evolution Soccer titel terugkeren.

Qua modi hebben we genoeg content om een jaar vooruit te kunnen, al was het maar door de multiplayer. Van de potjes die we hierin gespeeld hebben ondervonden we weinig lag, hoewel het helaas niet geheel afwezig was. Op momenten leek er een kleine vertraging aanwezig te zijn die uiteindelijk funest kan zijn voor de ervaring. Vooralsnog waren deze momenten spaarzaam en het is dan ook te hopen dat het hierbij blijft. Leuk aan de multiplayer is de optie tot Role Control. Stel dat je met drie spelers coöperatief speelt, dan kan één speler de verdediging besturen, een volgende de middenvelders en de laatste de aanvallers. Je speelt weliswaar nog altijd met één speler tegelijkertijd, maar dan enkel de spelers binnen jouw linie. Het zorgt, hoewel enige gewenning nodig is, zeker voor veel plezier wanneer je dit met vrienden speelt.


Naast deze multiplayer is er nog veel meer om mee aan de slag te gaan, denk alleen maar eens aan de UEFA Champions League, de Europa League, de Copa Libertadores, de AFC Champions League, de Copa Sudamericana en de Master League. Deze laatste optie, waarbij je als manager fungeert voor een team, gaat behoorlijk diep. Je dient rekening te houden met vertrekclausules binnen contracten, krijgt een zekere controle over de jeugdteams en dient de financiën in het oog te houden. We zouden het aanmoedigen als Konami hier zelfs nog verder in gaat door je bijvoorbeeld meer invloed uit te laten oefenen op deze financiën middels het afsluiten van sponsorcontracten, maar zoals de mode nu is hoeven we al niet te klagen.

Deze diepte treffen we tevens aan in twee andere modi, te weten Become a Legend en MyClub. In de eerste moet je een speler naar de top zien te loodsen, waarbij je zelf kunt kiezen op welke positie je in het veld wil staan. Denk hierbij niet in de simpele verdelingen van verdediger, middenvelder of aanvaller, je kunt namelijk ook hierin een verdere verdieping aanbrengen door bijvoorbeeld te kiezen voor een opkomende of juist meer verdedig ingestelde middenvelder. Het was zelfs mogelijk om in te stellen hoe mijn eigen karakter liep, licht voorover gebogen of juist fier met de borst vooruit. Geheel nieuw is MyClub, welke duidelijk geïnspireerd is door FIFA’s Ultimate Team. Voor degene die hier onbekend mee zijn: je creëert zelf een club en dient een team van spelers samen te stellen. Nu kun je niet simpelweg een elftal bij een trainer voegen, het moet namelijk wel één geheel worden. Anders gezegd: een coach die graag met lange ballen speelt zal weinig associatie vinden met spelers die juist een voorkeur hebben voor kort combinatiespel. Ook elementen als het aanstellen van agenten kan je succes bepalen, een matige agent zal bijvoorbeeld weinig succes hebben om Ronaldo over te laten komen, zelfs niet wanneer je dit financieel aantrekkelijk kunt maken. Voor een eerste integratie van MyClub is er meteen een stevige fundering gelegd waar Konami in toekomstige delen op verder kan bouwen.


De critici zullen nog genoeg punten vinden waar de Pro Evolution Soccer serie in verbeterd kan worden. De menu’s voelen niet hedendaags aan, het commentaar is te beperkt en qua licenties ontbreekt er wederom veel. Echter, deze punten zijn allen te verdedigen tegenover de gameplay die zeer solide is. Ieder potje voelt spannend aan en enkel met goed teamspel en voldoende inzicht zul je kansen kunnen creëren die al dan niet tot een goal zullen leiden. Hoewel er zeker ruimte is voor een individuele actie of een schot van afstand is het spel zo geprogrammeerd dat er geen vaste formules zijn waar je altijd op terug kunt grijpen. Tel hierbij op dat er in vrijwel iedere mode, inclusief het succesvol toegevoegde MyClub, veel verdieping aanwezig is, en we kunnen oprecht spreken van een zeer geslaagde voetbalgame. Pro Evolution Soccer is terug? Wat ons betreft wel!
Beoordeling
Gameplay   90
Sound   70
Graphics   80
Replay   85

Terug van weggeweest!
82


17:03  Charts Amerika: NBA 2K15 klopt Super Smash Bros.
07:10  Nabari no Ou
 Reacties (14)
 Pagina: 1
Terry_Bogard op 14-11-2014 om 09:19 [Niv: 24 / Exp: 1180]
De gameplay is in ode en dat telt!

Gast (86.84.225.xxx) op 14-11-2014 om 10:05
Grote pes fan en best een goeie review

Maar dude..... Hij is gisteren uitgekomen?

Je hebt hem waarschijnlijk nog geen 24 uur gespeeld.

Gast (62.140.132.xxx) op 14-11-2014 om 10:32
Spel is van het weekend al uitgekomen in US marketplace

Gast (85.119.106.xxx) op 14-11-2014 om 10:59
Hij heeft een review exemplaar gekregen dus die heeft waarschijnlijk al 2 weken kunnen spelen

Valentino Aledda op 14-11-2014 om 11:02 [Niv: 30 / Exp: 1515]
lol...hoe denk je dat reviewers hun recensies doen dan, daar moet je het spel sowieso al eerder voor krijgen. De meeste staan online VOOR het spel uit is bij andere sites, dus wees blij dat Rene er zoveel aandacht aan schenkt :p

Anyway, kan niet wachten....normaliter volgende week binnen, heerlijk. Heb zoveel verwachtingen ervan

Gast (94.208.15.xxx) op 14-11-2014 om 12:41
Ik kan me ook geen Pes voorstellen met goed geluid en hedendaagse menu's.

Rene Groen (Eindredacteur) op 14-11-2014 om 14:49 [Niv: 747 / Exp: 37355]
Voor alle duidelijkheid: ik heb de game anderhalve week gespeeld alvorens ik deze recensie schreef.

BoSs op 14-11-2014 om 16:18 [Niv: 32 / Exp: 1599]
Het is een voetbalgame. Je review zal na anderhalf uur spelen niet veel anders zijn dan na anderhalve maand...

Bever Warrior op 14-11-2014 om 18:06 [Niv: 71 / Exp: 3535]
Tenzij je de volledige Master League speelt, maar ik neem aan dat hij die wel even heeft gespeeld, want die is altijd echt goed

Ik heb de Day One editie. Topgame weer, beter dan Fifa gemiddeld atm. PES is back, eindelijk
Je moet je wel bedenken dat de licenties het cijfer omlaag halen, enigszins wel terecht natuurlijk, maar daar komt een patch voor. Van Konami zelf zelfs dacht ik?

Gewijzigd door Bever Warrior op 14-11-2014 om 18:09

Gast (82.156.15.xxx) op 14-11-2014 om 18:12
hoi vraagje kun je nu wel 2 vs 2 online alvast bedankt

Rene Groen (Eindredacteur) op 14-11-2014 om 21:04 [Niv: 747 / Exp: 37355]
@ Bever: Niet helemaal waar. Ze voegen enkele teams toe en zetten spelers bij de juiste teams, maar het is niet zo dat bijvoorbeeld Arsenal in de game is opgenomen.

@ Gast: Dat kan.

Gast (83.84.179.xxx) op 15-11-2014 om 09:49
Vraagje Rene is MLO nu vervangen door MyClub. Dat ziet er erg uit als een copy van FUT. Ik haat het als spelers afhankelijk zijn van nationaliteit en managers dat was bij MLO in de vorige delen niet zo. Wat eigenlijk meer vrijheid geeft.

Valentino Aledda op 15-11-2014 om 11:54 [Niv: 30 / Exp: 1515]
gisteren demo gespeeld tegen een vriend van me, eerst twee partijen FIFA, gevolgd door twee partijen PES. Wat me opviel is dat ik bij FIFA altijd eenzelfde stramien volg (zowel bij fifa 09, 12 als nu 15) en ik altijd op de buitenspelval/hoge doorsteekpass terugval omdat het combineren niet altijd vlot. Bij PES stond ik soms zelf versteld van de goals die ik maakte.. tikkietakkie en prachtige acties. PES heeft echt wel mijn voorkeur nu...ben blij dat ik de game pre-ordered heb. Jammer van de licenties, maar als de PS4 openstaat voor option file achtige toestanden is dat zo opgelost

Gast (84.86.4.xxx) op 17-11-2014 om 17:51
Voorheen altijd PES gespeeld en de laatste jaren Fifa. Ik kan er inmiddels ook niet meer tegen om met Merseyside Red en dat soort bullshit teams te spelen.

Als PES nou gewoon eens alle licenties regelt.... dan zou dat heel veel schelen en stap ik misschien ook wel weer terug.

Nu vind ik de combinatie gameplay/voetbalsfeer van fifa gewoon net iets lekkerder.

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Pro Evolution Soccer 2015
Type:
Game
Releasedatum:
13-11-2014
Ontwikkelaar:
Konami
Uitgever:
Konami
Media:








Meer media