Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
29 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
27 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Mei 2024 
(0) 
25 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Mei 2024 
(0) 
23 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(2) 
22 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
07 Mei 2024 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
06 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(2) 
(4) 
(0) 
04 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
03 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
02 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
Retro Geschiedenis: de PlayStation War
Bizerta: Silent Evil
Een Industrie Die Verandert...
Gamed Most Loved - Best Reviewed
Review:

Super Mario 3D World


Door Rene Groen op 19-11-2013 om 19:02
Bron: Gamed

De rivaliteit tussen een held en een anit-held weet sommige franchises al jaren voort te stuwen. Neem Batman versus The Joker, Link versus Ganondorf en Mario versus Bowser. Ook Super Mario 3D World kent een zelfde opzet met een held en anti-held, maar dit keer is het niet Princess Peach die gered hoeft te worden.

Het enorme stekelvarken heeft het namelijk voorzien op de Sprixies, zeven prinsessen die gezamenlijk heersen over Sprixie Kingdom. Een iets andere insteek die Nintendo in staat stelt om je direct aan de slag te laten gaan met vier helden, te weten Mario, Luigi, Princess Peach of Toad. Ieder van deze karakters heeft zijn eigen specialismen, zo kan Luigi hoger springen, heeft Princess Peach de mogelijkheid om kortstondig te zweven om zo een grotere afstand te overbruggen en rent Toad een stuk harder dan zijn collega’s. Hier tegenover staat weer dat Princess Peach het langzaamste karakter is en Toad niet hoog kan springen, waardoor het wisselen tussen karakters in sommige levels de uitkomst kan bieden tussen falen of slagen.


Deze levels bieden voor Mario fans een feest van herkenning. Thema’s als een grasrijke wereld, ijs en zand keren terug, maar bieden tegelijkertijd voldoende vernieuwing om niet als een herhalingsoefening aan te laten voelen. Teveel in gaan op deze vernieuwingen zou een deel van de verrassing weghalen, maar de knipogen naar andere Nintendo franchises en oudere Mario titels zijn subtiel verwerkt en hierdoor op een leuke manier geďntegreerd. De gameplay in al deze levels is nog het beste te vergelijken met Super Mario 3D Land: in basis een side-scroller, maar gebruik makend van de diepte die 3D weet te bieden. Om dit niet enkel als een gimmick aan te laten voelen loont het de moeite om je buiten de gebaande paden te begeven. Enkel op deze manier zul je alle Green Stars (terugkerend uit Super Mario Galaxy) en stempels (te gebruiken in het posten van berichten op Miiverse) op kunnen sporen. Het is een stuk herspeelbaarheid die je ook lang na het uitspelen terug laat keren tot de game, in ieder geval wanneer je een zelfde verzameldrang hebt als ik.

Om de variëteit te bewaren is niet ieder level in opzet gelijkaardig. Een leuke afwisseling vinden we in de Captain Toad Adventure Course. Het doel is hier eveneens om groene sterren te verzamelen, maar omdat Toad hier niet kan springen en geen vijanden kan verslaan zullen we de camera moeten draaien om het overzicht te bewaren. Andere levels draaien juist rondom de tijdslimiet, denk aan levels die je in honderd seconden moet voltooien of waar je zo snel mogelijk vijanden moet verslaan. In andere levels staat juist weer Plessie centraal, een knipoog naar Nessie, de bijnaam voor het Loch Ness Monster. Door op de rug te stappen van dit dinosaurus-achtige wezen glijden we over het water terwijl we gevaren ontwijken en een oog open houden voor de collectibles. Omdat dit soort levels en verrassingen zich op de juiste momenten aandienen gaat de game nooit vervelen.


Een Mario game is natuurlijk niet compleet zonder power-ups, waarbij de hand van Nintendo flink in de nostalgische grabbelton is gegaan. Mario die vuur kan afschieten, zich als wasbeer laat transformeren, tot een immense grootte transformeert of met een boemerang gooit; het is allemaal aanwezig. Gelukkig beperken ze zich niet alleen tot oude successen, getuige de toevoeging van de dubbele kers en de kattenbel. De eerste laat het karakter waarmee je speelt verdubbelen, waarbij diens bewegingen gelijkaardig zijn over de twee karakters. Speel je al met twee karakters en je pakt een dubbele kers, dan zal het aantal karakters toenemen naar drie en ga zo maar door. Op momenten liep ik hierdoor met vijf karakters rond, een aantal dat je soms ook nodig zult hebben om alle geheimen in een level te ontrafelen.

De kattenbel is de meest noemenswaardige toevoeging qua power-ups. Eenmaal opgepakt verandert het karakter in een kat, inclusief diens karakteristieke eigenschappen. Te denken valt aan aanvallen met je klauwen en het (hetzij beperkt) oprennen tegen muren. Vooral dit laatste biedt tal van mogelijkheden om de levels niet alleen sneller te voltooien, maar tevens diverse geheimen te ontdekken. Ander leuk detail is dat je vanaf de wereldmap kunt zien in welk level je bovenin de vlaggenmast wist te eindigen, hetgeen met de kattenbel een stuk makkelijker te realiseren is. De kattenbel is een waardige toevoeging aan de reeds bekende power-ups aangezien het daadwerkelijk iets nieuws doet. Overigens zijn er nog enkele andere, kleinere toevoegingen, maar deze mag je zelf gaan ontdekken.


Toegegeven, hoe indrukwekkend de game ook is, het is niet overal even vernieuwend. Gamers die dan ook zitten te wachten op een Mario titel die compleet anders is dan zijn voorgangers zullen verder moeten kijken, daarvoor schurkt de game teveel tegen titels als Super Mario 3D Land aan. Voor de Mario fan zal dit echter geen reden tot zorg zijn, zeker niet gezien de schitterende HD beelden die het spel weet voor te schotelen. Nog nooit werd een Mario titel zo mooi in beeld gebracht, waarbij de gehele ervaring ook via de GamePad te spelen is. Sowieso is er een goede integratie met deze controller, zo kunnen we erin blazen om sneeuw van bomen te laten vallen, op het scherm tikken om geheimen naar voren te brengen of de GamePad roteren om de camera te besturen. Mocht je dit alles niet als een meerwaarde zien dan is er ook nog ondersteuning van de Wii Remote (al dan niet in combinatie met de Nunchuk), de Wii Classic Controller en de Wii Pro Controller.

Hoewel de kans klein is dat je in de singleplayer af zult stappen van de GamePad zijn deze extra controllers ideaal om te gebruiken in de multiplayer. Met maximaal vier spelers kun je de levels doorlopen, waarbij je zowel coöperatief als competitief bezig zult zijn. Hoewel je voornamelijk samenwerkt om het einde van een level te bereiken zal iedere speler een eigen score krijgen toebedeeld. De speler die de hoogste score weet te behalen zal in het daarop volgende level een kroon op mogen zetten en hoewel deze geen extra functionaliteit heeft vormt het voor de andere spelers een motivatie om deze speler niet nog eens als beste te laten eindigen. Enig minpunt aan de multiplayer is de camera die niet altijd even goed het overzicht weet te bewaren.


Speciale aandacht gaat verder uit naar het geluid van het spel. Klassieke deuntjes zijn opnieuw ingespeeld en worden afgewisseld met geheel nieuwe muziek. Het is een feest der herkenning voor oudgedienden, terwijl nieuwe spelers zich meteen thuis zullen voelen. Zelfs wanneer deuntjes zich binnen een level herhalen gaat dit niet vervelen, mede omdat de levels nooit al te lang zijn en er voldoende afwisseling is qua muziekstijlen. De game leent zich hierdoor zowel voor korte spelsessies als lange zitten, mede omdat de moeilijkheidsgraad nooit frustrerend is. Zowel onervaren spelers als ervaren spelers, door de vele geheimen die de levels herbergen, kunnen hierdoor voldoening halen uit het spelen. De ervaren speler hoeft overigens niet bang te zijn dat hij ieder level met gemak zal voltooien, met name de latere werelden kennen enkele pittige stukken die je toch nog goed uit zullen dagen.

Bij de aankondiging van Super Mario 3D World was ik sceptisch. Graag had ik een Super Mario 64-achtige opzet gezien, waarbij me een grote vrijheid gegeven werd. Nu ik zo’n dertig uur in deze game heb zitten kan ik echter zeggen dat al mijn zorgen ongegrond waren. Toegegeven, de vrijheid zoals geboden in de Nintendo 64 titel krijg je niet, maar de levels zitten zo goed in elkaar en de geheimen zijn zo veelvuldig dat je je hier geen moment aan zult ergeren. Tel hier de schitterende graphics, de zeer goed verzorgde muziek en de heerlijke multiplayer bij op en er is geen enkele reden om Super Mario 3D World niet in huis te halen.
Beoordeling
Gameplay   92
Sound   95
Graphics   95
Replay   95

Nintendo levert wederom een toptitel af.
94


08:13  'Volgende AC games zijn echt next-gen'
17:20  Killer Instinct met gameplayvideo
 Reacties (12)
 Pagina: 1
Nelus op 19-11-2013 om 19:32 [Niv: 526 / Exp: 26310]
Volgens mij echt een supergame! Ik had juist wel een Nintendo 64 gevoel bij de trailers. New Super Mario Bros vond ik te saai, maar dit wordt wel vet!

laraishond op 19-11-2013 om 19:50 [Niv: 154 / Exp: 7700]
Top review Rene! Prima onderbouwing. De kracht van het spel maak je goed duidelijk.
Toen ik Super Mario 3D Land in mijn 3DS stopte werd ik al aangenaam verrast, ik verwacht dat 3D world hetzelfde gaat doen! In eerste instantie toch flink vergist in de "scope" van dit spel. Ok, het is geen galaxy, maar 3D world lijkt vol te zitten met innovatieve levels en gameplay.
3 December jarig, dus ik ga hem voor de zekerheid niet op de launch dag halen.

Rene Groen (Eindredacteur) op 19-11-2013 om 19:52 [Niv: 747 / Exp: 37355]
Bedankt voor je compliment laraishond, altijd leuk om te lezen. Als je aangenaam verrast was door Super Mario 3D Land denk ik dat deze game hetzelfde met je gaat doen

No'tje op 19-11-2013 om 19:59 [Niv: 205 / Exp: 10245]
Van de ontwikkelaars van de Galaxy serie, had ook niet anders gekund. Enkel de eerste trailer was wat karig en liet sommige mensen twijfelen.

Joni Philips (Eindredacteur) op 19-11-2013 om 21:06 [Niv: 1182 / Exp: 59075]
Op de E3 had ik mijn twijfels bij het spel, maar nu misschien toch eens op verlanglijstje zetten voor wat later.

mangamusicfan op 19-11-2013 om 22:08 [Niv: 4 / Exp: 185]
goed geschreven las lekker weg.
Zoals ik al had verwacht een echte topper een must buy for me!

yjahmesio op 19-11-2013 om 22:53 [Niv: 55 / Exp: 2741]
nice geschreven Renee!

ik had wel verwacht dat dit een top titel zou zijn, 3d mario heeft mij nooit teleur gesteld!

Louis Tinner op 19-11-2013 om 23:19 [Niv: 201 / Exp: 10063]
Een echte system-seller zoals een main mario game hoort te zijn! Die wiiu komt er zeker in samen met deze game. Van wat ik heb gezien en ook hier lees heeft het een heerlijk sfeertje en fantastisch level design zoals alleen Nintendo die neer kan zetten in een (3d) platformer. De multiplayer lijkt vooral optimaal te zijn voor met zn tweën, kan dan ook niet wachten om em samen met mn vriendin te spelen. Voegt ook zeker veel toe aan de herspeelbaarheid. Thanks voor de review rené! Hyped

Edit: nog een vraagje: wat vind je van de besturing mbt de beperking tot 8 richtingen? Draagt het bij aan de gameplay ( betere controle) of voelt het eerder wat beperkter aan? Leek mij wel een goede keuze gezien het gamedesign en camerastandpunt namelijk.

Gewijzigd door Louis Tinner op 19-11-2013 om 23:27

GeneralSecura op 20-11-2013 om 17:20 [Niv: 30 / Exp: 1521]
Ik had hier ook zo mijn twijfels over na Galaxy 1 & 2, maar toch goed om te horen dat deze totaal niet onderdoet voor de vorige 3D Mario games.

Gideon op 20-11-2013 om 19:14 [Niv: 163 / Exp: 8165]
Goede review! Lijkt me een fantastische game. Straalt gewoon plezier uit. Vind het ook knap hoe Nintendo elk level origineel weet te houden. Chapeau!

Rene Groen (Eindredacteur) op 20-11-2013 om 19:42 [Niv: 747 / Exp: 37355]
@ Louis_Tinner: Het voelt geenszins beperkt aan. Je hebt altijd complete controle over het karakter, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

X1_Duke op 20-11-2013 om 22:54 [Niv: 1 / Exp: 31]
Super vet ben benieuwd naar deze game!

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Super Mario 3D World
Type:
Game
Releasedatum:
29-11-2013
Ontwikkelaar:
Nintendo
Uitgever:
Nintendo
Media:








Meer media