Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
18 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
07 Mei 2024 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
06 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(2) 
(4) 
(0) 
04 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
03 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
02 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
01 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
30 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
29 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
27 April 2024 
(0) 
(0) 
26 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
25 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
24 April 2024 
(0) 
(0) 
23 April 2024 
(0) 
Serious Sam Collection
Retro Geschiedenis: de PlayStation War
Een Industrie Die Verandert...
Gamed Most Loved - Best Reviewed
Review:

World of Tanks: Xbox 360 Edition


Door Cor op 21-02-2014 om 07:51
Bron: Gamed

World of Tanks is al jaren een populaire Free to Play multiplayer game op de PC. De game is de 78 miljoen gebruikers al een tijdje terug gepasseerd. Ontwerper Wargaming bouwt in de tussentijd verder aan historische oorlogsspellen: World of Warplanes kwam vorig jaar uit, en World of Warships is momenteel in ontwikkeling. Naast de uitbreiding van het aantal titels wordt ook gewerkt aan uitbreiding van het aantal platforms, door de komst van World of Tanks naar de Xbox 360. Of dit een geslaagde omzetting is lees je in deze recensie.

In World of Tanks nemen twee teams van tanks het tegen elkaar op. Een match win je door de basis van de tegenstander te veroveren, of door alle vijandelijke tanks te vernietigen. Er zijn geen respawns, dus als je tank kapot is lig je uit de match. Tanks vallen uiteen in vijf verschillende soorten: zware tanks, zoals de Tiger, zijn sterk, zwaarbepantserd en langzaam. Zij staan in de frontlinie en kunnen klappen opvangen en uitdelen. Lichte tanks zijn snel, maar zwak. Hun rol ligt voornamelijk in het doorgeven van vijandelijke posities en het flankeren van andere tanks. Medium tanks zitten tussen deze twee in, en zijn daardoor geschikt voor elke rol. Tankjagers zijn voertuigen die geen al te zware bepantsering hebben en vaak een koepel missen, maar wel een vrij sterk kanon hebben, waardoor ze vaak verdekt opgesteld in de achterlinie blijven en als scherpschutter te werk gaan. Tot slot heb je artillerie: deze voertuigen schieten en bewegen langzaam, hebben nagenoeg geen bepantsering en zijn waardeloos in een-op-een-gevechten. Toch zijn ze enorm nuttig, omdat ze met hun kanon enorm ver kunnen schieten en met een goed schot in een klap een vijandelijke tank kunnen uitschakelen. Zij blijven dan ook achter in de basis en zorgen voor indirecte ondersteuning.


Tanks die goed gecamoufleerd zijn en niet bewegen blijven onzichtbaar voor het andere team. Een tank moet gespot worden door iemand van je eigen team die dichtbij genoeg is om hem voor iedereen zichtbaar te maken. Dit feit zorgt ervoor dat de gameplay een stuk meer diepgang heeft dan je op het eerste gezicht denkt. De tactiek draait dan ook voor een groot deel om het kiezen van een goede positie, op te letten op mogelijkheden om te flankeren en uiterst voorzichtig te zijn als je niet weet waar de vijand zich bevindt. Dit maakt samenwerken in team van groot belang, en elke tank doet er goed aan zijn rol vast te houden. Een lichte tank doet dan wel minder schade dan een zware tank, maar wanneer hij verdekt opgesteld in de frontlinie de posities van de andere spelers doorgeeft aan zijn teamgenoten is zijn bijdrage toch erg effectief. Het is fantastisch om vijandelijke tanks neer te schieten zonder dat ze weten waar de schoten vandaan komen. Doordat de matchmaking je willekeurig in een team plaatst wil de effectiviteit van de teams nog wel flink verschillen: soms is het ieder voor zich, maar op andere momenten heb je goede samenwerking. De winst hangt hierdoor deels af van je eigen vaardigheden, maar ook van enige mazzel.

Tanks zijn ingedeeld in een technologieboom per land, waarbij elke tank een niveau heeft van 1 tot 10. Je begint met een tank van tier 1, en betere tanks speel je in de loop van de tijd vrij. Gebaseerd op je prestaties per match, zoals de hoeveelheid schade die je schiet en het aantal tanks dat je spot, verdien je XP en credits. Met de XP kun je pakketten ontgrendelen waarmee je onderdelen van je tank kunt verbeteren. Heb je met een tank genoeg XP verdiend, dan kun je een tank van het volgende niveau ontgrendelen. Credits gebruik je om de tanks en pakketten daadwerkelijk aan te schaffen, maar ook om je munitie bij te vullen en extra uitrusting aan te schaffen.


Tot nog toe klinkt de hele beschrijving precies zoals die van de PC-versie. De Xbox 360-versie is dan ook een vrij getrouwe overzetting. Toch is het anders dan een simpele port: de game is opnieuw voor dit platform opgebouwd. Dit zorgt er onder andere voor dat iedereen begint met een nieuw account: het is niet mogelijk om de tanks die je hebt verdiend in de PC-versie meteen te gebruiken op de Xbox 360. Ook op andere punten zijn er verschillen.

In de eerste plaats is er de besturing, die nu is omgezet voor een controller. De standaardinstelling laat je schieten met de triggers en gas geven en sturen met de linkerstick. Mij beviel dit laatste wat minder, omdat de tank lastig recht op de weg te houden was. De alternatieve besturing, waarmee je gas geeft met de triggers, was dan ook een uitkomst die een stuk vlotter werkt. De game geeft je twee hulpmiddelen bij het richten die je niet op de PC hebt. Er is een lichte vorm van auto-aim: wanneer de tank waarop je richt gaat rijden, zal je cursor lichtjes met hem meebewegen zodat je hem makkelijker kunt blijven raken. De tweede verandering heeft te maken met je raakkans. Het is van belang om tanks op hun zwakke plekken te raken: de achterkant van een tank is bijvoorbeeld minder sterk bepantserd dan de voorkant. Als je op een te dik stuk pantser probeert te schieten kan het voorkomen dat je er niet doorheen komt en dus geen schade doet. Op de PC moet je weten waar de zwakke plekken zijn, op de Xbox 360 wordt dit je verteld doordat de cursor van kleur verandert. Richten wordt zo iets eenvoudiger.


De gameplay zelf is verder nagenoeg identiek, hoewel het tempo wel ietsje hoger ligt: tanks rijden en schieten sneller dan op PC. Daarnaast verlopen matches ook sneller omdat een groot deel van de spelers nog relatief nieuw is. Het komt regelmatig voor dat enkele tanks onbeschermd een veld oprijden en meteen afgeschoten worden. In hogere tiers kom je wat meer ervaren spelers tegen en duren matches dan ook langer. Omdat de interface op een tv nog leesbaar moet zijn is deze volledig op de schop gaan. Dit is voor het grootste deel geslaagd, belangrijke informatie is nog steeds snel te vinden. De verandering aan de minimap is wat minder. Deze toont nu niet meer een overzicht van de hele kaart, maar enkel een ingezoomd gedeelte. Dit maakt hem stukken minder behulpzaam. Om een goed overzicht te krijgen kun je de volledige kaart full-screen openen, maar op dat moment zie je niet meer wat er om je heen gebeurt en kan je je tank niet meer besturen.

Het upgraden van tanks is simpeler dan op PC. Zoals al eerder opgemerkt koop je nu geen losse onderdelen voor tanks, maar koop je pakketten van onderdelen. Dus in plaats van het enkel vervangen van je kanon vervang je nu in een keer je kanon, de koepel en de motor. Het trainen van bemanning werkt momenteel nog niet goed: elke tank heeft een crew-balkje, die de kwaliteit van de bemanning aangeeft, maar deze lijkt niet vol te willen lopen. Crew-vaardigheden ontbreken ook, hoewel een deel van de vaardigheden wel in de game te vinden zijn. Het Zesde Zintuig bijvoorbeeld, waarmee je een melding krijgt wanneer een vijandelijke tank je gespot heeft, is voor iedereen automatisch actief, terwijl je dit op de PC eerst lange tijd moet trainen. De mogelijkheid om extra uitrusting te kopen is intact gebleven. Je kan bijvoorbeeld een camouflagenet op een tank zetten, waardoor hij minder zichtbaar wordt, of een doorlader, waarmee je tank sneller herlaadt.


Grafisch gezien heeft deze versie zijn sterke en zwakke punten. De modellen en textures van de tanks zijn goed verzorgd en gedetailleerd. Omgevingen ogen een stuk vlakker. Struiken en bomen zijn bijvoorbeeld meer uitgedund dan op de PC, waardoor het soms een raadsel is hoe een tank zich achter zo’n klein bosje kan verstoppen. Water oogt weinig realistisch. Ook valt het op dat er een lichte waas ligt over voorwerpen op afstand. Aan de positieve kant heeft de game wel goede belichting, en zijn er enkele nieuwe effecten toegevoegd, zoals overvliegende bommenwerpers compleet met dreigende schaduwen op de grond. Het geknal en de motorgeluiden klinken overtuigend, hoewel het bijzonder is dat er in deze versie geen in-game muziek is.

De game is Free to Play voor Xbox Live Gold. Als je geen Gold hebt kan je de game zeven dagen op proef testen. Wel kun je kiezen om te betalen voor de game. Als je een premiumabonnement neemt verdien je meer ervaring en credits per match, zodat het levelen een stuk sneller gaat. Daarnaast kan je enkele unieke tanks kopen tegen echt geld, en ook sterkere ammunitie of permanente camouflage voor je tank kopen. Geen van deze upgrades geven je echter een echt groot voordeel. De unieke tanks zijn vooral bijzonder omdat ze je veel grotere inkomsten leveren, maar tanks die je op de gebruikelijke wijze vrijspeelt kunnen even sterk zijn. Het grootste voordeel van betalen is dat de grind in de game wat minder wordt: zonder premium account duurt het halen van level 10 erg lang. Toch maakt dit niet veel uit. Potjes met level 5 of 6 tanks zijn ook ontzettend leuk. Wargaming is er op dit vlak in geslaagd een game neer te zetten waar ook niet-betalende spelers goed meekomen.


Op dit moment is te merken dat de 360-versie nog maar net uit is. Er is maar een handjevol kaarten, en ook de tank trees zijn nog niet erg ver ontwikkeld. Duitsland heeft een grote hoeveelheid verschillende tanks, maar de collectie van Groot-Britannië oogt nog magertjes. Sovjettanks ontbreken momenteel helemaal. Wargaming heeft echter beloofd deze game net zo te blijven ondersteunen als ze op de PC doen. We kunnen dus verwachten dat de content zal toenemen.

Voor deze editie zijn hier en daar enkele wijzigingen aangebracht, maar de kern van de gameplay is ongewijzigd. De 360-versie speelt vlot, is leuk om te doen en is net zo explosief als de PC-versie. Je winkans is afhankelijk van je vaardigheden, niet van de hoeveelheid geld die je investeert, zodat het een van de eerlijker titels op de Free-to-Play-markt is. Als tanks en tactiek je interesseren, dan kan deze game je goed gaan bevallen. Om de prijs hoef je het niet te laten.
Beoordeling
Gameplay   85
Sound   80
Graphics   75
Replay   85

Misschien iets uitgekleed, maar aan gameplay niet ingeboet.
82


09:09  Neverwinter komt met Call to Arms
07:50  Yaiba: Ninja Gaiden Z met Battle Trailer
 Reacties (4)
 Pagina: 1
Remco1988 op 21-02-2014 om 09:00 [Niv: 48 / Exp: 2416]
Het is alleen jammer dat het installeren zo ontieglijk lang duurt, ik ben afgehaakt tijdens het installeren. Ander keertje nog maar eens proberen. Ik wil eerst zien of het het installeren waard is en wat meer reviews zien

Gast (94.214.192.xxx) op 21-02-2014 om 17:21
De game zou in de zomer vorig jaar uitkomen. Nu hoeft het voor mij niet meer, ben al te druk met next-gen :P

Gast (143.176.78.xxx) op 22-02-2014 om 09:15
ALS je het installeren Lang vind duren, waarom last je je 360 gewoon niet aan staan terwijl je seizoen 3 van Spartacus kijkt?

Gast (78.22.38.xxx) op 22-02-2014 om 15:46
Wel meneer Remco, als ik u was zou ik het toch nogmaals proberen.De download duurde inderdaad een uur en een half maar wat ik ervoor terugkreeg is fenomenaal.Als WO 2 fan is dit een waar festijn en het is zeker geen arcade shooter maar echt strategisch nadenken alvorens men iets doet.Echt schitterend spel.Sinds Steel Panthers [1994 of was het 1997?] heb ik nergens zo een goed spel tegengekomen.Ik ben verslaafd en heb nu ook World Of Tanks voor Pc gedownload.

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
World of Tanks
Type:
Game
Releasedatum:
12-04-2011
Ontwikkelaar:
Wargaming.net
Uitgever:
Wargaming.net
Media:








Meer media