Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
18 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
07 Mei 2024 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
06 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(2) 
(4) 
(0) 
04 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
03 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
02 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
01 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
30 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
29 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
27 April 2024 
(0) 
(0) 
26 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
25 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
24 April 2024 
(0) 
(0) 
23 April 2024 
(0) 
Tales of Kenzera: Zau
Sand Land
Gamed Gamekalender Mei 2024
Stellar Blade
Feature:

Bioshock: Verhaal


Door Rene Groen op 06-02-2010 om 11:04
Bron: Gamed

Op 9 februari verschijnt het langverwachte vervolg op Bioshock. Omdat het echter alweer zo’n anderhalf jaar geleden is dat Bioshock verscheen blikken we eerst terug op het eerste deel, om zo het verhaal nog eens onder de loep te nemen. Let wel op: het onderstaande komt met spoilers die het verhaal van Bioshock bloot leggen.

We zitten in het midden van de jaren zestig, om precies te zijn in een vliegtuig boven de Atlantische Oceaan. Eén van de inzittenden in het vliegtuig is Jack, een op het oog doodgewone man zoals jij en ik, maar enkele ogenblikken later lijkt hij toch niet zo doodgewoon te zijn. Het vliegtuig waarmee hij zojuist nog in de lucht bevond is gecrasht op het water en wanneer Jack wakker wordt blijkt hij de enige overlevende te zijn van de ramp. Nog maar amper bekomen zwemt hij naar een vuurtoren, alwaar hij een tijdelijk veilig onderkomen tracht te bereiken. Vanuit deze gedachte, maar tevens uit nieuwsgierigheid, besluit hij een lift in te stappen die hem naar beneden brengt, om precies te zijn naar de onderwaterwereld van Rapture.

Middels audiofragmenten, welke de speler dient te vinden om de verhalen en geschiedenis van Rapture op een rijtje te krijgen, leren we dat de onderwaterstad in 1946 gebouwd is. Het project komt uit het brein van utopist en vastgoedhandelaar Andrew Ryan. Hij had namelijk een beeld van een stad dat zelfvoorzienend was en geen autoriteit boven zich nodig had die zich bemoeide met politiek, economie en religie. Ryan had hierbij een ideaalbeeld waarbij Rapture te vergelijken was met het nieuwe Eden, het hof waarin Adam en Eva in harmonie met elkaar leefden, maar waar Adam en Eva ingeruild werden door de meest intelligente en open mensen van de samenleving.


Lezers die een Christelijke achtergrond hebben weten dat dit hof echter verscheurd werd en begin vijftiger jaren ging het ook mis in Rapture, niet voor niets de Christelijke benaming van de neerdaling van Jezus Christus. De neergang begint op het moment dat een ondernemer, Bridgette Tennenbaum genaamd, het middel Adam uitvindt. Het middel, verkregen uit zeebeestjes, kan stamcellen manipuleren waardoor de mensen bij toedoen groter, slimmer en gezonder kunnen worden. Combineren de gebruikers van Adam deze ook nog eens met Eva, dan krijgen ze bovennatuurlijke krachten die Rapture in grote problemen kunnen brengen, er is immers geen autoriteit om op te kunnen treden. Het duurt dan ook niet lang voordat Adam in capsules aangeboden wordt, zogeheten plasmids. De plasmids worden aangeboden voor vele doeleinden, zo kan er bijvoorbeeld kaalheid mee tegen worden gegaan, maar zijn er ook andere doeleinden als telekinese.

Om Adam te verkrijgen werden door de onderzoekers zogeheten ‘Little Sisters’ gecreëerd. Deze kleine meisjes moeten we in eerste instantie zien als een rondlopende fabriek, altijd op zoek naar het vergaren van Adam. Ze doet dit door het goedje van de doden te onttrekken en haar eigen lichaam als recycle-instelling te gebruiken. Echter, op het moment dat de populariteit toe neemt en er een oorlog onder de inwoners van Rapture uitbreekt omwille van Adam, moet ze het goedje niet alleen vergaren, maar er tevens voor zorgen dat het beschermt blijft. Terwijl de Little Sisters hun werk doen worden ze om deze reden in bescherming genomen door de Big Daddies, welke gehuld in een duikpak er voor zorgen dat de Little Sisters hun werk kunnen doen.


Gedurende de toenemende populariteit van Adam zien we dat het oorspronkelijke idee van Andrew Ryan barsten begint te vertonen. Het idealisme dat hij voor ogen had, een onderkomen dat leeft uit zelfvoorziening en zonder autoriteit, kon enkel in leven blijven omdat hij één wet had opgesteld: contact met de wereld buiten Rapture is verboden. Het gebeurde hierdoor al snel dat er binnen de stad een zwarte markt werd opgezet, welke grotendeels in handen was van voormalig bendelid en oplichter Frank Fontaine. Omdat Fontaine ook nog eens een monopolie had op Tennenbauns onderzoek had was hij een grote concurrent voor Ryan, hetgeen hem sterkte in zijn doel: het overnemen en besturen van Rapture.

Ryan zag zijn stad in gevaar komen en besloot in te grijpen, zo liet hij in 1958 Fontaine vermoorden. Veel rust bracht het hem echter niet, Atlas nam de plaats van Fontaine in en besloot in opstand te komen tegen Ryan. Samen met de onderste groepen uit de samenleving, de groep welke Adam als een vlucht zagen en niet in het ideaalbeeld van Ryan paste, ging hij de oorlog aan welke zich spreidde over geheel Rapture. Ryan besloot hierop, het zij deels, afstand te doen van zijn eigen ideaalbeeld en trachtte met martelingen en strenge controleringen ‘zijn’ Rapture terug te winnen. Hij sloeg hierbij zo ver door dat een deel van zijn eigen volgers zich tegen hem keerden en trachten hem te vermoorden.


We komen nu op het punt waarbij Jack Rapture binnen stapt. Omdat de stad altijd afgesloten is van de buitenwereld ziet Ryan deze indringer als een overheidsagent, welke binnen is gedrongen om de stad te infiltreren. Omdat Rapture hem nog altijd aan het hart is besluit hij de Splicers, de laatst overgebleven inwoners die mentaal en fysiek kapot zijn gegaan aan Adam, tegen Jack te keren. Atlas mengt zich ook in de strijd en vertelt Jack dat de enige manier om te overleven het gebruik van plasmids is, en dat hij hierbij iedere Little Sister moet vermoorden die hij tegenkomt om zo hun Adam te winnen. Als laatste laat ook Tennenbaum zich niet ongehoord, zij wil juist dat Jack de Little Sisters redt met gebruik van een speciale plasmid. Deze zorgt ervoor dat de Little Sister in leven blijft, maar enkel haar slak die ze in zich draagt zal vermoorden, hetgeen de meisjes zelf in leven laat en terug laat keren naar een normaal leven. Dit nobele streven komt wel met een keerzijde: de Adam die Jack zal vergaren zal stukken minder zijn, echter, wanneer Jack hiervoor kiest zal Tennenbaum hem uiteindelijk belonen.

Middels een radio houden Jack en Atlas contact, en zo leren we dat Atlas met zijn vrouw en kind verborgen zitten in een duikboot, maar net als Jack dicht bij deze locatie is laat Ryan deze vernietigen. Het opent een nieuwe zoektocht, maar als Ryan eindelijk gevonden is verzet deze zich niet, maar vertelt hij Jack waarom juist hij naar Rapture gekomen is: Jack is twee jaar geleden in Rapture geboren, maar door een genetische aanpassing snel oud geworden. Het gaat zelfs nog verder, hij is Ryan’s onwettige zoon nadat Ryan was vreemdgegaan met Jasmine Jolene, een exotische danseres. Ryan heeft vervolgens het embryo van Jack verkregen en laat deze naar Frank Fontaine brengen om hem orders op te laten volgen, met het doel om Jack vanaf het vasteland de ideologie van Ryan te laten verspreiden. Toen het conflict tussen Ryan en Fontaine hoog op liep besloot hij Jack terug te roepen door hem een vliegtuig te laten kapen en naast de vuurtoren in zee te laten storten. Dit alles weet Ryan te bereiken door een zin te beginnen met: ‘Would you kindly…’, hetgeen als trigger dient om Jack opdrachten uit te laten voeren, waarna Jack zich beseft dat Atlas hem ook op deze manier heeft gestuurd sinds hij Rapture is binnen gekomen.


Ryan wil niet dat Jack de eer krijgt om hem uit eigen wil te doden, en dus dwingt hij hem om zichzelf te laten vermoorden, zodat hij vanuit zijn eigen wil is gestorven. Ten gevolge van Ryan’s dood neemt Atlas de stad over, waarna blijkt dat Atlas en Frank Fontaine één en dezelfde persoon waren. Fontaine heeft zijn eigen dood in scene gezet en de persoonlijkheid van Atlas overgenomen om zowel Ryan als Jack op het verkeerde been te zetten. Omdat Jack niet langer nodig is, Ryan is immers uitgeschakeld, activeert Fontaine de beveiligingssystemen hetgeen de dood van Jack in moet luiden. Het komt echter niet zover aangezien Tennenbaum en haar Little Sisters hem door het ventilatiesysteem laten ontsnappen, alwaar hij valt en zijn bewustzijn verliest.

Wanneer Jack bij komt laat Tennenbaum weten dat er maar één manier is om Rapture van Fontaine te kunnen redden, en dat is door zich in een duikerspak van een Big Daddy te hijsen. Hierdoor kan hij de Little Sisters volgen door de paden die enkel zij kunnen bereiken, hetgeen hem terug brengt om de strijd met Fontaine aan te gaan. In de tussentijd is hij echter ook niet stil gaan zitten, hij heeft zichzelf geïnjecteerd met enorme hoeveelheden Adam, hetgeen hem tot een onmenselijk monster gemaakt heeft. In het gevecht dat volgt weet Jack hem te overwinnen en over te geven aan de Little Sisters, welke hem te lijf gaan met hun naalden en al het Adam uit zijn systeem halen.

Bioshock komt hiermee ten einde, maar door de keuze die spelers gemaakt hebben is niet ieder einde hetzelfde. Koos je ervoor om alle Little Sisters te redden, dan zul je terugkeren naar de oppervlakte waarbij de Little Sisters onder zijn hoede komen. Alhier studeren ze af, zullen ze trouwen en kinderen krijgen, en vergezellen de inmiddels volwassen Sisters Jack bij zijn sterfbed. Een tweede einde vinden we wanneer Jack in zijn avontuur twee of meer Little Sisters vermoord heeft. Het einde is nu een stuk minder rooskleurig, na het vermoorden van Fontaine keert hij zich namelijk tegen de Sisters, waarbij hij ze vermoord en hun Adam tot zich neemt, dit alles terwijl de stem van Tennenbaum zijn acties veroordeelt. Het derde einde heeft ten gevolge dat Tennenbaums stem strenger is, maar bij beide eindes zien we een zelfde afsluiting, waarbij een onderzeeër aan de oppervlakte komt die een nucleaire raket bij zich draagt. Plots wordt de onderzeeër vergezeld door Splicers die de controle over de onderzeeër over nemen.


11:15  Gran Turismo PSP met 1,8 miljoen
11:04  Het echte Fallout: New Vegas
 Reacties (8)
 Pagina: 1
D: op 06-02-2010 om 11:44 [Niv: 172 / Exp: 8612]
wel leuk ik zit in buishock nu net nadat ik zon tandarts heb afgeschoten, maar heb er ff geen zin meer in heh.

Gast (82.217.19.xxx) op 06-02-2010 om 12:21
weet nog dat ik het goede einde had. Blijkbaar goed gekozen

sjeffie op 06-02-2010 om 13:03 [Niv: 33 / Exp: 1655]
Bioshock heeft een heel goed verhaal.
soms had ik wel even mn bedenkingen bij het verhaal omdat het in het begin een beetje chaotisch overkomt. maar Rapture is echt een fantastische stad om rond te mogen lopen en kan niet wachten op deel 2

ProGamer op 06-02-2010 om 14:26 [Niv: 26 / Exp: 1292]
Ik snap niet hoe het einde al bekend is, en 2 nog niet uit?

armineke op 06-02-2010 om 14:39 [Niv: 33 / Exp: 1640]
Handig
Nu kan ik het tweede deel spelen zonder dat ik het eerste heb gekocht...


en ProGamer
dit is het verhaal van het eerste deel... staat in de inleiding

Gast (77.166.1.xxx) op 06-02-2010 om 16:52
deel 2 is 10 jaar verder dan dit

Gemaskerde Muchacho op 06-02-2010 om 17:14 [Niv: 84 / Exp: 4205]
hoo ik wacht nog steeds tot deel 1 eindelijk door me brievenbus komt sidenote: ik heb artikel hierboven niet gelezen, doe ik wel als ik het het eb uitgespeeld ;D

im2 op 07-02-2010 om 00:00 [Niv: 574 / Exp: 28719]
Mooi artikel, ik ben helemaal klaar voor deel 2.

____

"tevens voor zorgen dat het beschermt blijft"

dat moet beschermd worden

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Bioshock 2
Type:
Game
Releasedatum:
09-02-2010
Ontwikkelaar:
2K Marin
Uitgever:
Take Two Interactive Benelux
Media:








Meer media